Låt oss föra rasen framåt
Jag försätter att Svartbergs studie angående framåtanda/boldness stämmer när det gäller sambandet med högt sådant och lämpligheten som brukshund. Det känns logiskt och stämmer väl överens med mina egna tankar och funderingar i ämnet. Att det sen går att räkna fram med ett värde på det här sättet gör det så mycket mer lätthanterligt och översiktbart. Kanske är det också ett sätt att förenkla verkligheten en aning, men är det inte så man brukar göra för att lättare hantera en komplicerad värld?
Den som läst på min hemsida www.vh.dinstudio.se har nog förstått att jag är road av att ta fram statistik och dra slutsatser där ur. Jag anser att efter att ha jobbat praktiskt med MH som figurant några år, har erfarenhet från egna hundar och andras genom träningsgrupp och uppdrag som instruktör, att jag vet vilka egenskaper en hund bör ha för att lättare nå framgång i träning och tävling.
Att det finns en stark genetisk faktor i de egenskaper som mäts i ett MH borde vid det här laget ställas utom allt rimligt tvivel. Med det vill jag inte mena att det är enda faktorn som påverkar hundens egenskaper. Självfallet finns miljöpåverkan där som en stark faktor. Men att påstå att tex skotträdsla enbart skulle handla om miljöpåverkan tycker jag är naivt eller ett patetiskt försök att skyla över ett problem. När det kommer till en "vanlig" hundägare kan det väl kvitta vad som är orsaken till problemet. Det allvarliga är när en uppfödare resonerar på det sättet för att ge legitimitet till en parning. Vore det så enkelt att det énbart handlade om en miljöpåverkan skulle ju alla raser uppvisa samma snittresultat! Så ser det ju verkligen inte ut. Inte heller skulle man kunna utläsa skillnader i olika släktled i samma ras.
Vit Herdehund är snart också i formell mening en brukshundsras. Med det, men också tidigare, vill några uppfödare ta fram bra brukshundar. Tror man på samma sätt som jag så innebär det i princip att ta fram hundar med bra framåtanda. Oavsett om man väljer att räkna fram värdet till en siffra och kalla det för något speciellt, så innebär det att prioritera egenskaper som socialitet, frånvaro av överdrivna rädslor och aggressivitet, nyfikenhet, jakt och lek. I praktiken finns det också sådant som hälsa, funktionell fysik och hänsyn till genetisk mångfald att ta hänsyn till som också påverkar valet av avelsdjur och som gör att man kanske avstår från att använda sig av det vassaste rasen har att erbjuda. Men strävan mot att förvalta och förhoppningsvis förbättra nämnda egenskaper måste alltid finnas som ett prioriterat avelsmål.
Kommentarer
Trackback