"Var är brudarna?"



Ett par år till är det säkert möjligt att fortfarande hitta en och annan oanvänd värdefull gammal hanhund. Men vad hjälper det på sikt när det är stor brist på obesläktade tikar? Dessa hanar "gifter" ju in sig i de få tiklinjerna som finns. Ett par generationer till går det, men sen...?


Snöpt glädje

Hundar med drifter växer inte på träd i den här rasen. Därför blr man lite extra lycklig när det ibland dyker upp en jycke med det där lilla extra trycket. Man börjar fundera på vilken tik den skulle passa med för att kanske ge en kull med det draget i som man så gärna vill ha när man jobbar med hund. Delar av stammen visar sig också vara av intresse.
Så döm om min besvikelse när det visar sig att han är kastrerad!

Rapport

Så har man fått mer kött på benen vad gäller rapport. Den här grenen är ännu mer krävande för hunden än jag kunde föreställa mej. Inte så mycket för det den rent fysiska antsträngningen. En hund i ellitklass springer 6,1 km uppdelat 4 sträckor, vilket inte kan betraktas som något extremt för en normaltränad hund. Däremot gäller det att hunden klarar av att arbeta självständigt med både fastställda störningar i form av skyttar och allt oförutsett som kan dyka upp i form av vilt, bärplockare, andra tävlande hundar i banan m.m. Då gäller det att hundens motivation att genomföra detta är mycket hög eftersom den dessutom mellan skicken på de olika sträckorna ska ha s.k liggtid där den "stallas upp" på de olika stationerna och kan bli liggande ibland upp till en timme mellan skicken. Den tiden gäller det att hunden kan utnyttja till att vila för att i startögonblicket tända till på alla cylindrar, plocka fram motivationen och ge sig ut igen. Den ska inte bara springa det fortaste den förmår, den ska också kunna hitta de s.k förlängningarna och frispåra sig fram till sin mottagare.
Vi fick också se rutinerade rapporthundar i full rulle. En häftig syn att se dem komma sättandes i full kareta.

Grinig?


Så här grinig kunde han vara när han vaktade mathinken för Enja.
Bildkvaliteten är inte den bästa eftersom den togs en gång med mobiltelefon. Men erkänn att det är svårt att missuppfatta budskapet.

Rapport

Förväntningarna är höga inför helgen. Då ska jag och Loka gå Rapportspecialen för instruktörerna på klubben. Jag har aldrig sysslat med rapport så det här kommer att bli mycket intressant. Det skulle vara kul och nyttigt att ha något att komplettera spåret med. Vem vet? kanske blir det också en rapportkarriär?
Jag tror att rapport kräver mer av hunden än vad tex spår gör eftersom den måste kunna arbeta ännu mer självständigt långt ifrån föraren. Av det jag sett hitills av Loka så tror jag att det kunde passa henne. Sen kräver grenen säkerligen en bra fysik med bra uthållighet. Den biten är jag inte alls orolig för när det gäller Loka.
Jag skriver väl en rapport efter helgen.

Tiden rinner ut...

Jag lider med Laban som mist sin kompis!
Det ger också en tanke om att tiden rinner ut för de här hundarna. Det är ju inte första gången det här händer! Förra gången var det förvisso genom en trafikolycka, men mycket hänger på en skör tråd. Inte nog med att de här jyckarna är svåra att hitta, de kan hinna dö också. Rasen utarmas genetiskt genom att det är svårt att hinna fånga upp dem innan det är för sent. Tillråga på allt stryps tillförseln av friskt blod på grund av ett stelbent regelverk.


RSS 2.0