Loka....



...alltid på hugget. Å, nu rå´? Vad gör vi nu ´rå?




Spänningen stiger...

Inom kort kommer det att tas ett beslut. Jag är övertygad om att när man väl sätter sig ner och resonerar, ser till fakta och bortser från rent personliga intressen, så kommer ärendet att behandlas i positiv anda. Vi vill ju alla rasens bästa och att den är väl rustad inför framtiden. Med den tron är jag övertygad om att man ser denna lösning som en rimlig kompromiss som borde kunna tillfredställa olika intressen.
Väntar spänt på besked :-)

Rainman

Jag tycker att det är intressant att ta del av folks erfarenheter och idéer. I synnerhet när de törs och förmår att tänka utanför givna mallar.
Grovt räknat tror jag att det finns två sorters människor. Den sorten som likt Dustin Hoffman i Rainman stannar mitt i vägen därför att skylten slår om till ”don´t walk” eller ”röd gubbe” om man så vill. Sen har vi den laglösa typen som kryssar mellan bilarna för att ta sig över.
Rainmantypen är naturligtvis överdriven, men personligheten finns överallt bland oss. Och visst är regler till för att följas, hur skulle det annars se ut? Samhället skulle bli till ett rent kaos och Rainman behövs för att motverka detta kaos. Men samhället behöver ju också utvecklas. Inte sällan görs det genom att gränser tänjs, ibland bryts också regler för att vinna ny mark. När så görs får det Rainman att gå upp i limningen. För honom är ju reglerna statiska och mer eller mindre heliga. Vad han inte reflekterar över är att de regler som för honom är satta en gång för alltid också en gång kom till genom brott eller tänjning av tidigare regler.

Det riktigt intressanta är att det inte går att sätta upp någon generell regel för vilken av de här typerna som är att föredra. De är varandras motsatser men också varandras komplement. Det farliga blir när den ena eller den andra typen blir allenarådande. Om den laglöse fick styra skulle det som sagt bli kaos och strukturer och rättesnören skulle lösas upp. Fick Rainman styra skulle allt gå i stå och ingenting utvecklas. Nya förutsättningar vore ett direkt hot mot hela ens existens därför att Rainman inte förmår att parera eller utnyttja den nya situationen.

Tänk er Rainman som sektledare över våra vitingar. De hade inte funnits!
Nähä, varför inte då? Tänker ni.
Hela deras existens beror ju på att de före oss brutit mot normer och regler! Amerikanerna gav ju fullständigt f-n i Schäferns hemlands diskvalificering av de vita. Erik Jeppsson och hans arvtagare här hemma i Sverige gav fullständigt f-n i att de hundar de avlade på hade en felaktig färg. Också 1981 när de inte ens längre fick registreras hos SKK fortsatte de.
Ja, ja säger Rainman, det var då det! Men nu ska vi följa reglerna! Rainman ser ju det så att den rådande situationen nu är skapelsens krona! Men vad är det han inte ser nu som i framtiden visar sig varit helt nödvändig?

Jag är övertygad om att rasen behöver typer som Rainman, men vi får passa oss för att ge honom för mycket inflytande.

Det pågår ett projekt som Rainman nog inte gillar. En etablerad kennel har SKKs välsignelse att ta fram blandraser! Inte i syfte att styrka och bredda en utsatt ras. Utan för att ta fram bra polishundar genom att korsa Malinois och Schäfer.

Ett annat projekt som jag med stort intresse följt handlar om att korsa in ett specifikt anlag i en befintlig och etablerad ras. Detta genom att korsa de två mycket olika raserna Welsh Corgi och Boxer. Efter att de anmärkningsvärt snabbt fått fram en hund som jag utan vidare skulle ta för en "riktig" Boxer (förutom färgen), fast med naturlig stubbsvans, så blir man fundersam på hur många gener som egentligen utgör skillnaden mellan
såhär vitt skilda raser. 
Hund nr.1 är den första generationen korsning mellan Corgi x Boxer.
Hund nr.2 (Corgi x Boxer) x Boxer. Felfärgade Boxer är inte helt ovanliga.
Hund nr.3 ( (Corgi x Boxer) x Boxer) x Boxer



Idag finns det "riktiga" Boxer med naturlig stubbsvans!

Med det här i åtanke blir man fundersam på om det finns någon mening med att bry sig om ifall det finns främmande raser långt bak i stammen? För Rainman är det naturligtvis viktigt...


Faen ska ha tik!

Ännu en gång blir vi blåsta på det planerade MH´t. Imorgon var det dags. Och vad händer? Jo, Loka börjar löpa! Upptäckte det idag på morgonen.
Det är väl inte meningen att vi ska få det här överstökat i höst. Jag hade gärna velat få det gjort innan 18 månader, men nu verkar det inte bli så. Fördelen med att göra det innan 18 månader är just att det visar mindre av förvärvade egenskaper och mer av det som nedärvts. Men det är som det är...

Kursstart

Så har den här säsongens kurs startat. Det var ett gäng förväntansfulla och vetgiriga hundägare och som vanligt en härlig blandning med olika sorters jyckar.

"Tur som en tok"...

...det var orden som mötte mej i telefonen för en stund sen.
Idag tog jag tag i att försöka hitta ett nytt MH till Loka. Hade kontakt med en brukshundklubb och blev uppsatt på reservplats. Så ringer han nu och säger att jag har "tur som en tok"...

Backträning

Jag har precis kommit hem efter att bland annat backtränat Loka. Eftersom trakterna här är rätt kuperade erbjuder skogarna en hel del bra terräng för ändamålet. Då Loka är riktigt duktig att "sitta kvar" kan jag göra som så att jag sätter henne, går ifrån och kallar sen in. Jag vill inte spänna bågen för hårt när det gäller avståndet till henne, men 150 m klarar hon utan problem. Det här ska utökas succesivt. I skogsbeklädd kuperad terräng blir det kortare men här ska vi också utöka tid, avstånd och minska det fria synfältet. Hon uppskattar leken och springer gladeligen över stock och sten i god fart för att få nöjet att slita och dra i en trasa.
Det här är mycket uppbyggeligt för hennes muskler och hjärta/lunga och är väl det närmaste rapport man kan träna när man gör det själv. Annars har vi en mycket bra andraförare i Åsa som Loka gillar mycket.

Boldness

Här diskuterar jag gärna min nya artikel Boldness .

Svininfluensa?

Kanske är det svininfluensan som slagit klorna i vår beskrivare. Hur som helst är MH´t inställt imorgon.

Snart...



...är det dags igen.
Det är alltid lika intressant att se vad man har i snöret. Visst har jag en uppfattning om det, men inte sällan blir man överaskad över något.

Man gör lätt sin hund den otjänsten att man jämför med tidigare hundar. Anton hade mycket drifter och var mycket stabil mentalt. Alla hundar har sina förtjänster och brister, också Anton, även om de senare lätt blir suddigare med åren. Men, även om jag är part i målet, vill hävda att mycket få vitingar, kan matcha den mentalitet som speglas i hans MH. 
1a.Kontakt hälsning:   4    
  1b.Kontakt samarb.:   4    
  1c.Kontakt hantering:   4    
  2a.Lek:   5    
  2b.Lek gripande:   5    
  2c.Lek dragkamp:   5    
  3a 1.Jakt förfölj:   4    
  3a 2.Jakt förfölj:   4    
  3b 1.Jakt grip:   4    
  3b 2.Jakt grip:   4    
  4.Aktivnivå:   3    
  5a.Avst.lek intresse:   4    
  5b.Avst.lek hot/aggr:   1    
  5c.Avst.lek nyfiken:   5    
  5d.Avst.lek leklust:   5    
  5e.Avst.lek samarb.:   3    
  6a.Överr. rädsla:   2    
  6b.Överr. hot/agg:   2    
  6c.Överr. nyfikenhet:   5    
  6d.Överr. kv. rädsla:   1    
  6e.Överr. kv. intr.:   5    
  7a.Ljud rädsla:   1    
  7b.Ljud nyfikenhet:   5    
  7c.Ljud kv. rädsla:   1    
  7d.Ljud kv. intresse:   2    
  8a.Spöken hot/agg:   1    
  8b.Spöken kontroll:   2    
  8c.Spöken rädsla:   1    
  8d.Spöken nyfikenhet:   1    
  8e.Spöken kontakt:   5    
  9a.Lek 2 leklust:   4    
  9b.Lek 2 gripande:   4    
  10.Skott:   1


När jag gick intruktörsutildningen hade vi en föreläsare som jag mycket väl kände igen men kunde inte riktigt placera. Såsmåningom gick det upp ett ljus, det var ju hon som var beskrivare när Anton gick MH! Så jag sade till henne att jag nu lyckats placera henne och att det var hon som flera år tigare beskrev min hund.
-Det stämmer säkert, sa hon, för hon hade ju beskrivit hundratals hundar genom åren. 
-Det här var den första Vita Herdehunden som beskrevs överhuvudtaget, sa jag.
-Jaha! var det din hund det? sa hon. Och det visade sig att hon mycket väl kom ihåg honom som en mycket trevlig jycke som var mycket balanserad, höga drifter och stor förmåga att samla sig.
När Vit Herdehund lämnar såna avtryck i allmänhet och min jycke i synnerhet blir man både stolt och glad.
Så att begära de här resultaten också av Loka är inte juste, men jag räknar med ett MH att vara nöjd med. Hon är en hund som är social och arbetsvillig. Det kommer också att visa sig i helgens MH.
 

RSS 2.0