Återblick och framtiden

Det är intressant att se hur ursprunget till vår ras, Schäfern, har utvecklats sedan det begav sig och vilka olika vägar den tagit idag. Somliga förfasar sig, andra låter sig fascineras medan en tredje bara konstaterar. Själv kan jag säga att jag kan hitta alla tre reaktioner hos mej.
Oavsett vilken eller vilka kategorier man tillhör så är det nog bara att acceptera att det hela tiden sker en förändring.

De tidiga Schäfrarna hade en kroppskonstitution som var ändåmålsenlig. Jag tror inte att det går att säga att den direkt avlades fram, utan de hundar som gjorde ett bra jobb användes i aveln. Om de gjort ett bra jobb berodde bland annat på om de var byggda på ett sånt sätt att de kunde göra ett bra jobb och om de höll för det. 

                                            

När så Max von Stephanitz och grabbarna började samla in och avla på det som skulle bli den moderna Tyska Schäfern, fanns det säkert gott om ändåmålsenliga arbetande hundar att tillgå. Sen tillkom naturligtvis också andra krav på storlek, päls, ståndöron, mentala egenskaper o.s.v. som begränsade urvalet. Intressant i sammanhanget är att den gode von Stephanitz tidigt lär ha sagt att "ingen bra hund kan ha en dålig färg".


Exempel på typer av herdehundar som användes vid "skapandet" av Tysk Schäfer. Överst Bohemian Schäferhund och Altdeutcher Huetehunde

Tidiga Tysk Schäfer såg relativt lätta ut i kroppen och vinklarna var måttliga.



Trots att Schäfern är brukshundarnas brukshund i mångt och mycket där funktion sägs vara ledordet, så tillåts den mänskliga subjektiva föreställningen om skönhet få stort utrymme i aveln.



För egen del ser jag skönhet i funktion. Jag skulle bli mycket förvånad om hundarna på bilden ovan skulle hålla i längden för krävande bruksarbete. I rättvisans namn så fruktar jag inte att en Vit Herdehund kommer att premieras om den ser ut som denna amerikanska vita schäfer.

Det finns än idag Schäferhundar som i mångt och mycket påminner om de tidiga funktionsdugliga hundarna. Föga förvånande är det de man ser som tjänstehundar på många olika områden, dock sällan i utställningssammanhang där de knappast är framgångsrika.



Jag tror att vår ras Vit Herdehund generellt har en sund kroppskonstitution. Dess kroppsbyggnad är på många sätt lik de tidiga Schäfrarnas. Vad vi kanske ska akta oss för är att en del hundar tycks ha en tendens att bli stora och tunga. Där spökar också en av människans svagheter; en stor hund är maffig! Vi har en tendens att driva saker och ting till det yttersta. Handlar det om en stor ras så blir det bättre ju större den är. Dvärghundar ska bli ännu mindre. Trubbnosiga ska ha än kortare nos. Vinklade hundar ska ha mer vinkel. Vita hundar ska vara ännu vitare o.s.v i all oändlighet.

                                         
När det gäller min egen ras som uppenbart har en gemensam historia med ovan nämnda, så kan vi inte komma ifrån att den också kommer att förändras. Den påverkas, liksom alla raser, av människans skiftande nycker när det kommer till användningsområden och skönhetsideal. Det senaste är den inslagna vägen att överlåta avelsansvaret till Svenska Brukshundklubben. Kommer det att påverka? Hur?

Sjörundan med gröna slätten



Hundarna börjar nog tycka att de kan den här promenaden, men den är perfekt med varierad terräng och natur runt vår sköna sjö.
På sista bilden syns "gröna slätten". Underbar öppen och grön (nåja) plats med oändliga vidder. Tyvärr är den inte tillgänglig sommartid då den är betesmark för kor. Å andra sidan är det de som håller slätten öppen. Vinter, vår, försommar och höst däremot är det en perfekt plats att låta hundarna sträcka ut. Visst slinker det ner lite koskit också, men det får man väl bjuda på.


Tillgänglig hanhund med svenska led


Foto Gaby und Peter von Döllen

Snuffs-White AS35080/2002 eller "Karhu" som han kallas bor visserligen i Tyskland men är född i Sverige. Han är efter Quijote Von der Hohensburg och White Samba. White Samba representerar de svenska leden. http://www.swewss.com/snuffsw.html

Själv har jag inte träffat hunden men det jag har fått veta av ägaren så är det en livlig och arbetsvillig herre. Han är stabil och jobbar också som terapihund.
Han har nyligen gjort MH i Sverige, se hunddata http://kennet.skk.se/hunddata/Hund.aspx och text på deras hemsida (på tyska).http://www.weisse-schaeferhunde.de/ 

Så vill du ta chansen att kanske stärka din avel och slå ett slag för våra svenska stam, kontakta Peter och Gaby och ta reda på mer!! [email protected] Kontakten kan ske på tyska, engelska, svenska eller norska.



Foto Gaby und Peter von Döllen



Ta det säkra före det osäkra!

När jag har börjat att köra drag med Loka så har jag varit precis så opedagogisk som man inte ska vara. Jag har ju i princip bara hängt på henne sele, skakel och pulka och sen har vi kört. Visst, det var först lite läskigt med skrapet bakom och i synnerhet då vi var tvugna att dra över grusade vägar. Men det gick snart över och det gick ju bra med Loka.
Men jag borde nog ha haft min tidigare hund (Schäfern) i åtanke då jag gjorde detta. När jag gick tillväga på samma sätt med henne blev det tvärstopp. Hon bara vägrade gå och frös till is. Det här var något slags tortyrredskap jag skaffat, tyckte hon. Oj då! tänkte jag och kom på att jag nog borde ha vant henne succesivt. Men jag hade ju några år innan gjort likadant med Anton och där var det aldrig några problem.
Jag började om för att göra det här riktigt pedagogiskt, men det var för sent. Allt djävulskap som hon upplevde under de minuter som jag skulle få henne till en draghund upplevde hon igen bara hon kom i närheten av dragselen. Äh, hon vänjer sig tänkte jag. Så jag tog på henne selen och tanken var att hon skulle få gå runt lite med bara den, utan skakel och pulka. Men se det gick inte! Fryser till is igen och blir stående med huvudet mot en vägg. Det var bara att lägga ner drageriet med henne.
Visserligen känner man sin hund så pass att man ungefär vet vad man kan utsätta den för. Men det finns ingenting att förlora på att ändå ta det lite varligt när man introducerar något nytt som pulka med tillbehör. Med Schäfern var det bara dumheter från min sida att gå så fort fram, jag visste ju hur vek hon var. Men jag lät luras av att det aldrig var några problem med Anton. Med Loka gick det också bra. Visst vet jag att hon är starkare mentalt än Schäfern var, men det var ändå dumt att inte ta det säkra före det osäkra.
Efter dagens pulkatur är selen trasig igen! Så det blir till att åka in till skomakaren igen. Det blir bra det tycker nog Loka som säkert behöver några dagars vila. Under morgonens dragtur fick hon slita rätt hårt i ett före med tö som klibbar fast i pulkan och gör ekipaget tungt.
Jag kom att tänka på de spontant uppkomna kommandon som vi utvecklat eftersom nu då vi dragit. Mitt stoppkommando har kommit att bli ett sådant där "Ptroooo!" som man kan kan höra hästfolk använda. Märkligt nog har jag aldrig hållit på med hästar, men det passade väl bra in i sammanhanget och det fungerar. Jag tror att det är bra att inte använda samma kommando som i tex lydnaden. Dessa halter ser helt olika ut liksom kraven. Ett tvärnitande stopp med pulka i full fart är nog inte bara omöjlig, utan kanske också farligt och ett långsamt stannande i lydnaden är inte önskvärt. Därför är det bra att använda olika kommandon så att det ena inte förstör betydelsen för det andra. När jag vill starta eller sätta fart på henne låter det "tja tja!", det funkar det med.


Hemsidan uppdaterad

med lite nya siffror. http://lokavh1.webs.com/ 

Statistik

Det är intressant med statistik. Men med statistik kan man ju som bekant manipulera så till den grad att man inte sällan får fram det resultat man själv önskar. Därför är jag lite försiktig med att ändra förutsättningarna för den statistik som jag presenterar på hemsidan  http://lokavh1.webs.com/mentalitet.htm . Jag vill ju inte att det ska uppfattas som att jag ändrar dessa för att underbygga mina egna teser.

Jag är medveten om att det finns en del att ifrågasätta. När det gäller boldnessvärdena och egenskapsvärdena som boldness baseras på är dess beräkningar inte min egen idé, utan Kenth Svartbergs, se vidare http://www.svartbergs.se/pdf/PersinDogsSammanf.PDF och http://kennet.skk.se/avelsdata/help/htmlOrginal/HUND/HUND_MH.htm , så dem kan man inte utan vidare gå in och ändra i efter behag. Men visst blir det missvisande tex. om hunden på "jakt 1" inte ser trasan, vilket inte är ovanlig. Sen får en hund som är överdriven i sina reaktioner i momenten "Kontakt" den högsta poängen (5), trots att det ofta tyder på en osäkerhet och då inte har något med boldness att göra. Därför blir man lite sugen på att ändra förutsättningarna genom att bara använda ett av försöken på "jakt" samt att skriva ner bedömningen "5" på "kontakt" när det ska räknas boldness.

Sen vet också jag att hela ide´n med att göra "topp-tio-listor" har sina brister. Men det är en kul grej tycker jag som kanske skulle vara mer användbar om den istället var utformad som "topp-10%"(10% av 260 ger 26 hundar). Då skulle det utkristalliseras mer vilka led som oftare ligger högt i sina värden och ge en värdefull ledtråd var man kan hitta hundar med lite drifter. Jag håller faktiskt på att skissa på en sådan.

Vidare vet jag, och har också poänterat det, att värden baserade på de 18 hundar som är helt av svenska led är för osäkra. 18 är för få för att ge ett säkert statistiskt underlag. Pga mönstringsregler och det svala intresset för sådana hundar hyser jag ganska små förhoppningar att någonsin få ihop ett tillräckligt stort antal MH från sådana hundar. Därför har jag funderingar på att föra dessa hundar och de som har 3/4 eller mer av sådant blod till samma kategori. Det skulle ge 35 hundar och återväxten inom denna nya kategori finns det åtminstonde någon förhoppning om. I rättvisans namn måste då också de s.k 0%-arna, hundar helt av euro/amerikansk stam, till sin kategori få de hundar som till 1/4 (är av svensk stam) eller mindre. Den nya kategorin skulle idag bestå av 124 hundar.  

Var jag för de australiska hundarna och deras avkommor med mixat ursprung har jag ännu inte bestämt. Antingen får de gå med de euro/amerikanska (ofta förekommer också en hel del sånt blod i dem) eller så får de gå i en egen kategori. Men då står jag återigen med en kategori som är alldeles för liten för att säga något överhuvudtaget. 


William Petty (1623-1687) Engelsk statistiker

 

Att tänka framåt

Som om det skulle ha undgått någon så vurmar jag en del för våra gamla svenska led. Jag hävdar med en dåres envishet att det finns en hel del där att tillvarata till eftervärlden. Skälen är flera och det finns mer att läsa om det på min hemsida http://lokavh1.webs.com/ . Därför blev jag lite glad när jag läste på en uppfödares sida att man betonade en avelshunds delvisa urspung i de svenska leden. Och det är så det kommer att se ut i framtiden i den mån de kommer att finnas kvar, delvis svenska led. Inget fel i det, jag tror nämligen att det på många sätt kan vara en styrka för våra hundar att ha lite brokigt ursprung. Men för att kunna dra de fördelar som det ger måste vi idag ta rätt på de bra rester som fortfarande finns av svenska led.
Därför är det inte så dumt om vi kunde hjälpas åt att hitta dessa hundar. Kan man inte själv använda en hanhund kanske någon annan kan! I slutändan tjänar vi alla på ett sånt tankesätt, om inte annat så kan det i nästa generation dyka upp intressanta avelsdjur som passar bättre för den egna aveln.

Lite pulka



Lite färska bilder på Loka och hennes barlast. Bitvis får någon av ungarna ta kopplet runt en stolpe eller träd, så går vi andra iväg. När avståndet är lagom släpper han/hon kopplet och Loka ger järnet för att komma till sin älskade husse. Då går det undan. Tyvärr är de bilderna svåra att ta med mobiltelefonen som jag hade med mej vid detta tillfälle. Men den sista bilden får illustrera när hon ger järnet.



RSS 2.0