Statistik

Det är intressant med statistik. Men med statistik kan man ju som bekant manipulera så till den grad att man inte sällan får fram det resultat man själv önskar. Därför är jag lite försiktig med att ändra förutsättningarna för den statistik som jag presenterar på hemsidan  http://lokavh1.webs.com/mentalitet.htm . Jag vill ju inte att det ska uppfattas som att jag ändrar dessa för att underbygga mina egna teser.

Jag är medveten om att det finns en del att ifrågasätta. När det gäller boldnessvärdena och egenskapsvärdena som boldness baseras på är dess beräkningar inte min egen idé, utan Kenth Svartbergs, se vidare http://www.svartbergs.se/pdf/PersinDogsSammanf.PDF och http://kennet.skk.se/avelsdata/help/htmlOrginal/HUND/HUND_MH.htm , så dem kan man inte utan vidare gå in och ändra i efter behag. Men visst blir det missvisande tex. om hunden på "jakt 1" inte ser trasan, vilket inte är ovanlig. Sen får en hund som är överdriven i sina reaktioner i momenten "Kontakt" den högsta poängen (5), trots att det ofta tyder på en osäkerhet och då inte har något med boldness att göra. Därför blir man lite sugen på att ändra förutsättningarna genom att bara använda ett av försöken på "jakt" samt att skriva ner bedömningen "5" på "kontakt" när det ska räknas boldness.

Sen vet också jag att hela ide´n med att göra "topp-tio-listor" har sina brister. Men det är en kul grej tycker jag som kanske skulle vara mer användbar om den istället var utformad som "topp-10%"(10% av 260 ger 26 hundar). Då skulle det utkristalliseras mer vilka led som oftare ligger högt i sina värden och ge en värdefull ledtråd var man kan hitta hundar med lite drifter. Jag håller faktiskt på att skissa på en sådan.

Vidare vet jag, och har också poänterat det, att värden baserade på de 18 hundar som är helt av svenska led är för osäkra. 18 är för få för att ge ett säkert statistiskt underlag. Pga mönstringsregler och det svala intresset för sådana hundar hyser jag ganska små förhoppningar att någonsin få ihop ett tillräckligt stort antal MH från sådana hundar. Därför har jag funderingar på att föra dessa hundar och de som har 3/4 eller mer av sådant blod till samma kategori. Det skulle ge 35 hundar och återväxten inom denna nya kategori finns det åtminstonde någon förhoppning om. I rättvisans namn måste då också de s.k 0%-arna, hundar helt av euro/amerikansk stam, till sin kategori få de hundar som till 1/4 (är av svensk stam) eller mindre. Den nya kategorin skulle idag bestå av 124 hundar.  

Var jag för de australiska hundarna och deras avkommor med mixat ursprung har jag ännu inte bestämt. Antingen får de gå med de euro/amerikanska (ofta förekommer också en hel del sånt blod i dem) eller så får de gå i en egen kategori. Men då står jag återigen med en kategori som är alldeles för liten för att säga något överhuvudtaget. 


William Petty (1623-1687) Engelsk statistiker

 

Kommentarer
Postat av: Jill

hmm..låter som du har lite o göra..haha..skoja bara...har samma intresse...att sitta o söka/kolla upp osv..

tycker dock inte att aussie hundar med fullständig aussie stam ska blandas med amerikanska hundar eftersom det inte finns något amerikanskt i dem..

dock finns det bara två hundar av den sorten så dem kan du ju lika gärna hoppa över helt istället..hehehe

hur ställer du dig till hundar som har 50% svensk stam, 25% engelska linjer (går ej tillbaka på amerikanska) och resterande 25% går på amerikanskt..?

hur du än vrider på det..har du väldigt många konsulationer på våra hundar...så lycka till i ditt jobbande..ska bli intressant o se resultatet iaf :)

2011-01-12 @ 17:06:41
Postat av: Roger

Ja, du... vet inte. Antagligen får de helt enkelt bara ingå i "totalen" tills det finns så pass många att det går att göra en något sånär statistiskt säker kategori av dem.

2011-01-12 @ 18:05:32
URL: http://lokavh1.webs.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0