Ny hemsida

http://lokavh1.webs.com/

MT ner i bitar

Det ger inte en helt rättvis bild då man gör det enkelt för sig och enbart jämför slutsumman vid MT med varandra. Visst den är inte helt ovidkommande eftersom de som konstruerat testet nog har haft en del på fötterna då de satte sina koefficienter på de olika momenten och därmed värderar dem olika. Men det intressanta är var våra hundar plockar sina poäng. Var ska våra uppfödare lägga krutet för att förbättra rasen och sin egen uppfödning? Men lika intressant är det att se om man generellt kan se rasens styrkor.

Om den gamla korningen (maxpoängen var 300) kunde man ofta höra att den hund som närmade sig maxpoängen inte var en bra brukshund. Den var så att säga för mycket hund. Jag tror att detta synsätt många gånger bottnade i att det var svårt att nå dit och på missförstånd av testet. Det testet liksom det nya värderar ju hundens reaktioner. När man i "nya korningen" bedömer till exempel aggressivitet så delas det inte ut högre poäng ju mer aggressivitet hunden visar. "Ingen", "liten" och "måttlig aggressivitet"ger ju mer poäng än "stor aggressiviet". Enligt den här principen är poängsättningen uppbyggd och man vill gynna de egenskaper som är användbara för den arbetande hunden. Därför tror jag inte längre på att utarbeta ett parallellt poängsystem för Vit Herdehund. Ser vi Vit Herdehund som en brukshund finns det ingen anledningen att fundamentalt sätta MTs poängsystem ur spel. Jag tvivlar inte på att det i framtiden kommer att revideras till viss del eftersom det alltid finns detaljer att slipa på, men det får vi lämna hän till SBK och genom vårt nyvunna inflytande, och vid behov påverka SBK inifrån.

Liksom för MH kommer jag att följa upp resultaten för MT. Jag kommer att redovisa de enskilda värdenas snitt. Kanske blir det också en "topp-tio" lista för MT. Den liksom min lista för boldness ska man naturligtvis ta för vad de är, ett trubbigt instrument men som ändå kan visa på en del tendenser. Går det tro att se några samband mellan MTs poäng och boldnessvärde?


MT i Södertälje

I lördags gjorde vi Korningens mentadel vid Södertälje BK. Eftersom arangemanget anordnades av Vit Herdehundklubb så var det en hel del bekanta ansikten där, vilket var roligt, men också en del som jag inte träffat tidigare, kul det med.
Och vad bra att klubben nu markerar sin tillhörighet som rasklubb som brukshundsras genom att anordna Korning och senare MH! Att det sen också blev en bra upplsutning med sju Vita herdehundar gör inte saken sämre. Av dessa sju vitingar blev sex godkända och det är inget dåligt resultat och torde indikera att rasen numer är rätt kategoriserad som bruksras.

För Lokas del gick testet bra, men det bjöd också på en del överaskningar. Jag hade förväntat mej större intensivitet i kampleken, såsom på MH´t, men kampen var ändå så pass bra att den hamnade på "4" på både 5 och 40m.
Att samarbetet med mej som förare och med testledaren blev lite ljumt var väl förväntat eftersom jag vet att hon kan ha svårigheter med att lämna ifrån sig sitt byte i form av vunnen trasa. Den biten har blivit bättre och hon kom ju faktiskt in med den om än med viss tvekan. 
Gripandet hos mej och testledaren var som väntat bra medan gripandet efter trasan som kastats iväg blev mer tveksamt. Det här visar sig också vid gripandet av trasan vid jakten. Hon behöver uppenbarligen konkurrensen för att tända till det där extra.
Den stora överaskningen blev att hon inte svarade på lekinviterna från "socialgubben". Hon stod mest och studerade henne och hennes förehavanden. Men som testledaren sa så är hon inte så intresserad av främmande människor, även om hon på inga sätt är rädd eller ängslig inför dem. Skillnad är det om de har något att leka med, då går det bra. Det såg vi på 40 meters kampen, men också på avståndsleken på MH´t där avståndsfiggen var lagom intressant när hon väl snott trasan ifrån henne.
En annan överaskning och en sida som jag inte sett hos henne är att det finns lite allvar i henne. När släden med den fula gubben i papp kom för nära plockar hon fram sina hotbeteenden.
Vid uthålligheten med trasa i röret jobbar hon i 30 sekunder, men inte vid röret! Istället nosar hon rätt på maskinen som drar in trasan, tar reda på vem som tryckt på knappen och vidare runt för att se om det finns några fler inblandade. Detta med att hon har koll på vad som händer runt själva testmomentet blev jag uppmärksammad på vid den slutliga genomgången med domaren och ser själv sen i efterhand på filmen. Vid skramlet, vid dumpe, vid jakten, vid figurskogen och sen vid röret har hon full koll på vem som är skyldig till att det händer grejer. Intressant!

Hon konstateras vidare som självsäker och trygg i sig själv, bra koncentrationsförmåga, skottfast inte räddhågsen och bra fömåga att avreagera.

Så här hamnade kryssen;

Samarbete förare          3
Samarbete testledare    3
Gripa tag 5 m               5
Gripa tag 40 m             4
Gripa hålla 5 m             4
Gripa hålla 40 m            4
Gripa slita dra 5 m         4
Gripa slita dra 40 m       4
Förföljande                  5
Förföljande gripa          3
Uthållighet                  3
Social självsäkerhet      4
Social nyfikenhet         4
Socialt samspel           1
Handlingsförmåga        3
Anpassningsförmåga    3
Komcentration            4
Avreaktion                 4
Minnesbilder               5
Rädsla                      4
Aggressivitet              4
Nyfikenhet                 4
Skott                        5

Poäng 423, vilket hitills får betrakas som relativt högt för rasen och jag tror det är högsta värdet för en tik.

Observera att MT till lskillnad från MH betygsätter med siffrorna 1-5, där 5 är det högsta betyget.

Jag kommer att försöka göra exteriördelen snart för att erhålla titeln Korad.

 


Ny hemsida och MT

Min hemsida kommer snart att läggas ner för att återuppstå på ny adress. Jag kommer fortsättningsvis också att följa upp mina teser och försöka teoretisera kring händelser och tendenser i rasen.
Jag ska försöka komma tillbaks till det som en gång fick mej att intressera mej för hunderiet, träning av hund. Det kommer förhoppningsvis att mynna i att jag på nya sidan kommer att ge matnyttiga träningstips.

Häromkvällen blev jag uppmärksammad på att VHK arrangerar MT i Södertälje till helgen. Så visar det sig att de har en plats över! Så det var bara att slå till och jag fick platsen. Det här ska bli spännande. I synnerhet som jag känner att jag inte har riktigt bra kläm på nya MT. På min hemmaklubb arrangeras inga MT så det har inte blivit naturligt för mej att på ett bra sätt sätta mej in i testet, såsom jag anser mej ha gjort med MH där jag varit med och figgat ett oräkneligt antal gånger.
Hur som helst är det här ett bra initiativ från VHK.

Hemsidan...

ligger för tillfället nere. Men lugn bara, den är snart igång igen;-)

Bättre sent än aldrig

Sent om sider är nu Lokas MH med på Hunddata och Avelsdata.
Jag har försökt att objektivt bedöma MH´t trots att det är svårt att göra när det handlar om ens egen hund. Då handlar det naturligtvis både om det bra och det mindre bra.
Som den som följer länken kan se så är jag ganska nöjd med MH´t och jag tycker att det i huvudsak speglar henne som jag upplever henne. Kanske hade intensiteten i Leken 2 varit något större om det inte strulat med upplägget, men det hade nog inte kommit upp i samma intensitet som i första leken.
Men MH´t bekräftar min åsikt om Loka, hon är en bra hund - en brukshund som det är tacksamt att jobba med.

Lata dagar på Gotland

 
Så här glad kan man se ut om man ligger på stranden. Sand överallt hör till. Vi återkommer gärna till Vitvikens strand vid Åminne.
 

Fin strand där det dessutom är tillåtet att ha med sig hund.

Stadsvandring i Visby blev det också.


Hemma har det ju varit riktiga översvämingar och man har paddlat kanot mitt i byn. Turligt nog ligger vårt hus ganska högt beläget så vi drabbades inte.


RSS 2.0