Spårningens konstart

Att förstå spårningens konst på djupet får vi nog lämna därhän åt våra hundar. Vår förståelse för detaljerna kan vi bara ana. Det är bara att ödmjukt konstatera att så är det. Säkert är det detta finlir som ibland avgör om spårningen funkar som den ska eller inte.

Idag gick det riktigt bra. Loka gick klockrent med precis den intensitet och iver som jag önskar.
Igår däremot tappade hon spåret flera gånger och hade svårigheter att hitta igen det. Ändå var förhållandena igår och idag likartade, såvitt jag kunde bedöma.

Såå sköönt att hitta barmark och på det en skinande vårsol!


"Survival of the fittest"

Det är intressant det här med förhållandet till våra djur. I samma stund som vi namnger dem och plockar in dem i våra hem blir de till familjemedlemmar. Att namnge dem är mer än en symbolisk handling, det ger gör att vi betraktar dem som de unika individer de är. För visst tar det lite mer emot att äta upp grisen som heter Nasse och som man kliat bakom örat så att han grymtar behagfullt, än den gris som stått i stian med andra och bara ingår i grisgänget med alla andra. Frugan berättade att hennes farföräldrar höll kaniner för slakt. Lite obetänksamt kan man tycka "fick" syskonskaran en kanin att pyssla om när de var på besök. Självklart namngavs kaninen av barnen. Nästa besök och den obligatoriska middagen bjöds det naturligtvis på kaningryta och farfar undrar om "Kalle-kanin" smakar gott. Det här handlar ju enbart om vår förmåga att knyta sociala band, för inte är det egentligen mer synd om Kalle-kanin eller nämnda grymtande gris än de övriga som var namnlösa?


Jag tror att det är samma socialknytande mekanismer gör oss så känsliga för kritik av våra hundar. Rent intellektuellt begriper vi naturligtvis att det är en hund det handlar om, men djupt liggande finns det något annat som har tagit in hunden i familjegemenskapen. På så vis inrättas hunden då i familjeskaran tillsammans med barnen! Nu tror jag att graden av betraktelsen av hunden som ens "barn" är högst individuell, men den finns ändå där. Med bakgrund av det här är det kanske lättare att förstå upprördheten över att en utsällningsdomare tycker att min hund har för stora öron eller för lång rygg. Intellektuellt hör vi vad kritiken består av, men känslomässig hör vi "vilket fult barn du har". Det kan naturligtvis få vem som helst att bli förbannad.

Själva drivkraften för släkters fortlevnad är att vi reproducerar oss. Våra avkommor bär vårt arv och är garant för fortlevnaden av våra nedärvda egenskaper. Det här är helt centralt, djupt rotat i oss och själva förutsättningen för evolutionen. Vi kan bara ana hur det här påverkar vårt agerande och ställningstagande i olika situationer. En konsekvens är naturligtvis att vi blir alldeles till oss när vi får barn och senare barnbarn.

När det kommer till hundavel tror jag att vi i möjligaste mån måste försöka frigöra oss från instinkten att våra hundar är våra barn som genom urgamla och fundamentala processer för våra anlag vidare in i framtiden. Vi borde i görligaste mån försöka begränsa dessa "modersinstinkter" till att ta hand om den enskilde individen med brister och förtjänster, men frigöra oss från drivkraften att alla våra "avkommor" måste reproducera sig. I och med att våra hundars överlevnad idag knappast handlar om att vara anpassad till den miljö de är satta att leva i, så ligger ansvaret på oss människor att stå för urvalet av de som är bäst lämpade. Om vi vill måna om vår ras, så är det minsta vi kan göra för den att i möjligaste mån efterlikna det naturliga urvalet, dvs de bäst lämpade individerna får föröka sig.

                                                    

                                  Herbert Spencer myntade uttrycket "survival of the fittest"



Tidsfråga

Nu är det bara en tidsfråga tills man kan lägga spår på barmark igen. Sydsluttningarna är nu bitvis bara från snön. Visst kan man lägga spår också på snö, men det känns ändå som ett substitut för "riktiga" spår.
Dragsäsongen betraktar jag för vår del som över. Skenerna på pulkan har gått av då vi bitvis varit tvugna att dra över grusade vägar. Dra mej på miniskidor funkar inte längre eftersom vi är beroende av plogade eller av fordon spårad snö. Antingen är det smält, sandat eller helt enkelt isgata.
Men jag har en tydlig känsla av att det nästa vecka blir en del spår, så sysslolösa blir vi inte.

Dagens övningar



Det är bra med träningskompisar som hela tiden är på och undrar vad man håller på med och frågar varför man gjorde si eller så. Det tvingar mej att faktiskt vässa mina träningsmetoder och rationalisera bort olater som jag lätt tar till. Utan detta kunde jag ju nästan lika gärna träna själv!



Självfallet måste man förnedra sig lite och låta Loka ha en hel del kul. Att träna hund ska vara som att gå på Gröna Lund varje gång. Att släpa husse över snön hör till favoriterna. 


Det är vår i luften, var har ni er?




Pip


Hitta en sak eller annat som som din hund kan gå i döden för och du kan få hunden att göra (nästan) vad som helst. Nessie har en sån, en pipleksak. Den får hon bara ibland som vid "antiskällträning" på promenad. När den kommer fram får hon något vilt och galet i blicken. Hon biter och biter i den och den piper och piper. Kommer Loka för nära är hon beredd att döda! När man ska ta ifrån henne den klamrar hon krampaktigt fast med "händerna" runt mina händer för att hindra mej.
Det här har naturligtvis Loka lagt märke till och är självklart jätteintresserad av "pipen", men hon har aldrig fått ha den. Det skulle inte bli bra om Nessie var i närheten. Så kan man ju bara ana vilket värde Nessie laddat den med för Loka. DEN saken ska jag ta med nästa gång jag tränar. Kanske är det saken som också Loka går i döden för?


RSS 2.0