Tack Loka!

Äntligen känner jag att jag har koll på läget. Loka löper nu, vilket gör hela planeringen för säsongen så mycket lättare. Tack Loka!
I höstas sprack ju det mesta...

Heder!

All heder åt svenska Collieklubben som sätter rasens mentala mål högt. Här finns det en insikt i vilka egenskaper som är viktiga för en hund i bruksarbete. De har förstått att det vore att devalvera rasen fullständigt om man frångår principen att se till hundens användningsområde och istället anpassa sina mål till de brister som rasen har generellt. En hund för bruksarbete behöver ha vissa egenskaper för att fungera som brukshund, oavsett om det brister i dessa egenskaper generellt.http://www.svenskacollieklubben.se/mentalitet_rasprofil_collie.htm 
http://www.svenskacollieklubben.se/Egenskapsvarden_MH_LH.xls
Det är här utomordentligt viktig att en önskeprofil sätts utifrån ett osjälviskt perspektiv. Jag vet av erfarenhet hur svårt det kan vara för många uppfödare att se brister i den egna uppfödningen. Det blir gärna så att de egna hundarna får stå modell för rasens ideal. Väldigt ofta finns det också väldigt väl utvecklade förklaringsmodeller för det också. Hur ofta har man inte fått höra att socialt hämmade hundar besitter en integritet som är så älskvärd? Att en leddefekt hund ska det avlas mer på därför att den har en av rasens bästa MH! Enligt vilken måttstock då? kan man undra. Inte utifrån den arbetande hundens måttstock i vart fall. "Min hanhund har rasens eftersträvansvärda mentalitet därför att den kan sova sig igenom en helg på utställning, den är jättestabil".
Nu vet inte jag hur stort inflytande uppfödare har över Colliens önskeprofil, och det finns självklart uppfödare som klarar av att se målen ur ett osjälviskt perspektiv. Det finns faktiskt till och med de uppfödare som klarar av att se den egna uppfödningen med kritiska ögon. Därför går det inte att säga generellt att uppfödare inte klarar av ett sånt här uppdrag, men risken är stor att de inte gör det. Självklart tror de det själva, det är ju symptomatiskt.

Pulka igen

Äntligen! säger Loka om att få på sig dragsele, skakel och pulka igen...eller var det husse det?
Hur som helst lurade jag ut henne i terrängen så att hon verkligen fick jobba för brödfödan. Det kan inte vara lätt att dra pulka när snön nästan når över ryggen.
Imorgon kommer hundarna att få vara "svensson hundar" dvs vara själva hemma. Både husse och matte och alla ungar kommer att vara borta. Jag ska på utbildning och de andra har ju normala arbets-/skoltider.

Per-Erik Sundgren

Husdjursgenetikern Per-Erik Sundgren har avlidit.
Jag kände honom inte personligen, men jag har under årens lopp haft möjlighet att träffa honom ett par gånger och till och från haft en viss korrespondens med honom som handlat om husdjursgenetik om främst hund men någon gång också akvariefisk (!).
Han har med sina stora kunskaper och inte minst förmågan att kunna förmedla dem till en lekman som jag, givit mig kunskap, inspiration och en hel del "aha-upplevelser".

Brukshunden

Det var roligt att se artikeln om den nya rasen i SBK, Vit Herdehund. Det var fina bilder och en bra orientering om rasen för den som inte är så insatt. Den gav en positiv bild. Förhoppningsvis kommer det här nu att leda till att fler aktiva hundmänniskor intresserar sig för rasen.
Det som jag tycker fattades var delar ur rasens historia (förvånad?). För vad man än tycker så har ju den gamla svenska stammen av vit schäfer haft avsevärt större inflytande än den engelska på dagens svenska Vita Herdehund.

RSS 2.0