MH 2011, ömsom vin, ömsom vatten...

Det är numer inte lätt att ta sig in på "Topp 10%" för boldnessvärden. Denna säsong lyckades 3 nya hundar göra det. En gammal hund hade av någon anledning inte kommit med, men som med god marginal kvalar in. Välkommen Fidelity! Tack vare att antalet mentalbeskrivna Vit Herdehundar nu nästan är uppe i 300 så utökas "Topp 10%" till 30 platser, därmed åkte ingen ut.
Så även om ens hund inte kvalar in så betyder inte det att den gjort ett dåligt MH och fått dåliga boldnesspoäng. (Boldness är ett sätt att räkna fram hundens framåtanda i siffror) 
Naturligtvis är MH och boldnessberäkningar ett trubbigt intrument, men något säger de om vad man har i snöret. Mest rättvisa ger det om man tittar på en grupp hundar som tex en valpkull. En siffra säger kanske inte så mycket förrän den jämförs med något. Det kan tex vara intressant att jämföra med rassnittet som ligger på strax under 3,0 och för att komma in på "Topp 10%" krävs 3,7. För att toppa denna lista måste hunden prestera mer än Tågabo Mirakel Tage med 4,54. Det finns också de som tycks sakna allt vad fråmåtanda heter och visar mycket lite intresse för att leka och tycks tycka det mesta vara läskigt. Dessa hamnar inte sällan under 2!

Vill du själv räkna ut din hunds bodnessvärde så gör du som följer:

Räkna ut medelvärdet för egenskapsvärdena socialitet, leklust, jaktlust och nyfikenhet/orädsla
 
Socialitet; medelvärdet för moment 1a, 1b och 1c
Lekfullhet; medelvärdet för moment 2a, 2b, 2c, 9a och 9b
Jaktlust; medelvärdet för moment 3a, 3a, 3b och 3b
Nyfikenhet/orädsla; medelvärdet för moment 6a(omvänt), 6c, 6d(omvänt), 7a(omvänt), 7b, 7c(omvänt)  och 8c(omvänt)
Att det är omvänt innebär att 1 blir 5, 2 blir 4, 3 blir 3, 4 blir 2 och 5 blir 1.


Värdena du får fram för de fyra egenskapsvärdena läggs ihop och divideras med fyra. Detta är viktigt därför att Svartberg som utarbetat detta, poängterar att de fyra egenskapsvärdena är likvärdiga för hundens framåtanda som i sin tur tycks påverka arbetskapacitet och inlärningsförmåga. Man ska alltså inte räkna ihop alla värden och sen dela dem med antal moment.

Vill vi öka Vit Herdehunds brukbarhet borde vi sträva efter att använda hundar i aveln som har bättre värden, eller i vart fall inte lägre än snittet för rasen. Med reservation för att vi nu i det enskilda fallet pratar om ganska trubbiga verktyg att jämföra med att peka på en karta med armbågen. Mao trubbigt, men det går i alla fall att se vilken världsdel som menas. Genom att titta på nära släktingar som föräldrar, syskon och tidigare avkommor kan armbågen minskas till åtminstonde ett pekfinger!

Heder åt er uppfödare som ser till att större delen av era kullar genomför MH! Det visar att ni bryr er om mer än att de ska vara fina att titta på. Ingen nämnd, ingen glömd.

Läs mer
http://www.svartbergs.se/pdf/PersinDogsSammanf.PDF
http://lokavh1.webs.com/mentalitet.htm


Kommentarer
Postat av: Roger

Vill du veta din hunds boldnessvärde, men tycker att det verkar svårt att räkna fram? Skicka ett mail till mej på [email protected] så fixar jag.

2011-11-23 @ 10:25:14
URL: http://lokavh1.webs.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0